Blogi

Sunnuntai, Syyskuu 25, 2022, 18:09

Juuri nyt minulla on ilo olla osana innovatiivista perhehoidon kokonaiskehittämisryhmää. Perhehoidon merkityksellisyys on noussut vahvasti ja toistuvasti esille. Perhehoidon kyky vastata hoidettavan yksilöllisiin tarpeisiin on omaa luokkaansa muihin hoivan ja huolenpidon muotoihin verrattuna. Pysyvyys, sitoutuminen sekä merkityksellisten ihmissuhteiden syntyminen ja tukeminen ovat erityisiä osia perhehoidon kokonaisuudessa. Nämä samat merkitykselliset asiat toistuvat riippumatta siitä, onko hoidettava vauva vai vaari tai jotain siltä väliltä. Perhehoito toteutuu perheessä, kodissa ja ihmissuhteissa, mutta on samalla osa suurempaa sosiaalihuollon palvelukokonaisuutta.

Perhehoidon kehittämisessä on aina läsnä monia ulottuvuuksia samanaikaisesti; perhehoidon arki, jossa korostuvat ihmisten väliset suhteet, sosiaalihuollon palvelujen tuottaminen, resurssit, vaikuttavuus, lainsäädäntö ja järjestämisvastuu. Kaikkia ulottuvuuksia tarvitaan ja niillä on oma merkittävä paikkansa kokonaisuudessa ja sen raamittamisessa. Myös tasapaino on tärkeää. Yhden osan painotus voi kallistaa ja alkaa keikuttaa koko venettä. Pahimmillaan se voi vaarantaa hoidettavan tarpeisiin vastaamisen. Perhehoitolaki määrittää perhehoidon olevan hoidon tai muun osa- tai ympärivuorokautisen huolenpidon järjestämistä perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan kotona. Kaikki asiakkaan kotona tehtävä hoiva ja huolenpito ei kuitenkaan ole perhehoitoa.

Perhekodin arjessa ei näitä ulottuvuuksia tule ajatelleeksi. Välillä on kuitenkin hyvä astua askel taaksepäin ja nähdä suurempi kokonaisuus. Kauempaa katsomalla voi nähdä toisin. Kun on nähnyt maapallon avaruudesta, ymmärtää kaikkien ihmisten kuuluvan yhteen.

Parasta perhehoitoa rakennetaan aina yhteistyössä. Pidetään mieli kirkkaana, kaikki näkökulmat avoinna, tartutaan rohkeasti vaikeisiinkin aiheisiin ja kuljetaan kohti yhteistä päämäärää.

Perhehoitoa ei ole ilman perhehoitajia. Jokainen on merkityksellinen, kaikki yhdessä perhehoidon puolesta!


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Copyright (c)2021, All Rights Reserved.
Osumalaskuri: 12773