Blogi

Perjantai, Joulukuu 17, 2021, 19:15

Tuleville hyvinvointialueille siirtyy sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu. Terveydenhuollon kustannukset ja etenkin koronapandemian hoidosta suoraan tulevat kustannukset sekä siitä seurannut hoitovelka on puhuttanut paljon.

Toki terveydenhuollon kustannukset nielevät merkittävän osan hyvinvointialueen rahoituksesta. Kovin vähälle huomiolle keskustelussa jäänyt sosiaalihuolto on kustannuksiltaan kuitenkin samaa luokkaa erikoissairaanhoidon kanssa. Valtion budjetissa molempiin panostetaan noin seitsemän miljardia euroa vuosittain. Sosiaalihuollon kokonaisuus ei siis ole mikään sivujuonne hyvinvointialueen budjetissa ja toiminnassa.

Ehkä sosiaalihuolto on jäänyt sivuun, koska sen palvelut näyttäytyvät kovin erilaisina kuin esimerkiksi erikoissairaanhoidon palvelut. Monella ei ehkä ole selvää kuvaa mitä nämä palvelut ovat tai keitä ne koskettavat. Sosiaalihuollon palvelut koskettavat meitä kaikkia aivan yhtä suurella varmuudella kuin terveydenhuollonkin palvelut. Ikäihmisten tukeminen omassa kodissa asumiseen kotipalvelun avulla tai omaishoitajan tuella, on meille kaikille tuttu sosiaalipalvelun muoto. Vaikka sosiaalihuolto vastaa myös vain harvoja koskevista palveluista kuten vammaispalveluista ja lastensuojelun kokonaisuudesta, on näillä palveluilla merkittävä rooli hyvinvointiyhteiskunnassamme, jossa myös kaikkein heikoimmassa asemassa tai vaikeimmassa tilanteessa olevasta pidetään huolta.

Ei siis jätetä sosiaalihuoltoa terveydenhuollon ja pelastustoimen varjoon, vaan turvataan laadukkaat ja oikea-aikaiset palvelut Kymenlaakson hyvinvointialueen asukkaille.


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Copyright (c)2021, All Rights Reserved.
Osumalaskuri: 10641